VVD Lansingerland

Trotsmakende kweker Cympha combineert duurzaamheid met economisch succes

Zaterdag 13 februari was de VVD-fractie te gast bij Cympha, de innovatieve kweker in Bleiswijk gespecialiseerd in de Phalaenopsis orchidee. Sinds 2008 kweekt Cympha naast de Phalaenopsis in een 12 cm pot óók de exclusieve ‘Little Love’ orchidee, de schitterende mini-Phalaenopsis in een 5,5 cm pot. Beide varianten zijn in een mix óf op kleur leverbaar. Zo vlak voor Valentijnsdag begrijp je waarom het er op ons bezoek op 13 februari extra druk is.

We worden gastvrij onthaald door de 30-jarige ondernemer Ivo Biemond, oprichter en eigenaar van Cympha. Ivo praat enthousiast over zijn bedrijf dat hij na zijn in Rotterdam behaalde mastergraad startte. Zijn persoonlijke inbreng draagt bij aan het succes: bij de bouw en inrichting van de kassen, de contacten met verkopers in diverse Europese landen, maar ook de contacten voor de inkoop van stekjes in landen als China, Hongkong en Thailand. Naar de gemeente toe heeft hij de wens om goed geïnformeerd te worden, bijvoorbeeld door de accountmanagers. Landelijk zijn de regels over arbeidsrecht knellend, waardoor het lastiger is om werknemers goed te leren kennen alvorens tot een vaster dienstverband over te kunnen gaan.

Cympha werkt met geavanceerde technieken, waarmee op een milieubewuste wijze orchideeën van topkwaliteit worden gekweekt. Zo wordt voor de benodigde warmte gebruikgemaakt van ‘restwarmte’ die vrijkomt bij de energiecentrale van Eneco als gevolg van opwekking van elektriciteit. Bij de mechanisatie van het bedrijf is ook aan het milieu gedacht. Zo gebruikt Cympha een vernuftig rollenbaansysteem waarmee de afleverbare planten door de zwaartekracht worden verzameld.

De orchideeën worden gekweekt onder het MPS-keurmerk. Cympha is een trotsmakend voorbeeld hoe echte duurzaamheid en milieu in de praktijk heel goed samengaan met economisch succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *