VVD Lansingerland

ENECO aandelen: verkopen of behouden?

Als het aan de VVD ligt verkopen we de aandelen Eneco. De gemeente is niet een organisatie die moet speculeren met belastinggeld, het risicoprofiel van het commerciële bedrijf is flink toegenomen.

ENECO aandelen: verkopen of behouden?

Net als alle 52 andere gemeenten  moet Lansingerland vóór 31 oktober een principebesluit nemen over het gemeentelijk aandeelhouderschap Eneco: verkopen of behouden van de aandelen.

Begin dit jaar heef de splitsing plaatsgevonden in netwerkbedrijf Stedin (publieke aandeelhouderschap blijft bij de gemeenten, waardoor de energievoorziening geborgd blijft) en het commerciële energieleveringsbedrijf Eneco.

Voor de VVD is het klip en klaar, als het aan de VVD ligt verkopen we de aandelen Eneco. De gemeente is niet een organisatie die moet speculeren met belastinggeld, het risicoprofiel van het  commerciële bedrijf is flink toegenomen. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, bovendien wijzen de college standpunten van de gemeenten met de grootste aandeelhoudersbelangen  op een principebesluit tot verkoop. Ook in deze ‘grote’ gemeenten is de VVD voorstander van verkoop van de aandelen. 

De zeggenschap van gemeenten die aandeelhouder blijven wordt bij een  minderheidsbelang dan verder gemarginaliseerd. Trouwens, wij vinden  argumenten om geen afstand te doen van de aandelen zoals het opwekken van energie geen publieke taak. Ook voor het stimuleren van werkgelegenheid en regionale duurzaamheidsinvesteringen is het aandeelhouderschap ENECO zeker geen vereiste. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *