VVD Lansingerland

Raadslid Kuipers vindt niets van Zwarte Piet (burger Kuipers wél trouwens)

Als burger vind ik wel iets van de discussie rondom Zwarte Piet, maar moet ik me er als lokaal volksvertegenwoordiger ook tegenaan bemoeien? Is het de taak van de politiek om je in deze ophef te storten en stellingen te betrekken? Ik weet het nog niet.

In de jaren zeventig en tachtig gingen Sinterklaasdiscussies altijd over oorlogsspeelgoed. Je kon er je klok op gelijk zetten dat rond november een actievoerder op de televisie kwam vertellen hoe schandelijk het was dat kinderen speelgoedvliegtuigjes en bewapende He-Man’s kregen van de goedheiligman. Tot wat voor monsterlijke volwassenen zouden kinderen wel niet uitgroeien door deze in plastic gegoten haat? (Lachen natuurlijk als juist het zoontje van de plaatselijke PSP-activist dan pief-paf-poef roepend door de straat rende!)

Nu ik erover nadenk, is het eigenlijk wel merkwaardig dat er in die jaren nooit ophef was over Zwarte Piet. Terwijl juist toen het schuldgevoel over de Derde Wereld en apartheid – o, vooral de apartheid! – heftig begon te groeien. Het cultuurrelativisme vierde hoogtij, niks deugde aan het blanke, kapitalistische Westen, maar gek genoeg kan ik me uit die tijd niets herinneren van boosheid over een zwarte knecht van een blanke baas.

Hoe dan ook, we zijn in een maatschappelijke discussie over Zwarte Piet beland. Onze Zwarte Piet zeg ik maar even, nu ook het buitenland in de vorm van een onderafdeling van de Verenigde Naties zich ermee heeft bemoeid. De actievoerders die Zwarte Piet willen afschaffen hebben het knap gespeeld. De afgelopen jaren is het met toenemende tamtam – nee, dat is een ongelukkige uitdrukking – het is met toenemende nadruk onder de publieke aandacht gebracht dat het eigenlijk niet kon, Zwarte Piet. En uiteraard was dé troef in ieder debat snel getrokken: de racisme- en discriminatiekaart. Jammer genoeg een kaart die veel mensen bij de eerste aanblik al doet verlammen en doet toegeven aan iedere actie-eis. Je wilt immers niet het verwijt kunnen krijgen dat je een ander discrimineert.

Terug naar de vraag of ik als gemeenteraadslid nu kritische vragen moet stellen aan het gemeentebestuur, of contact moet opnemen met schoolbesturen, omdat ik vind dat het Sinterklaasfeest moet blijven zoals het is. (Want zo denk ik er als burger over – zo, dat is eruit.) Ik doe het niet. Ik vind net als premier Rutte dat de overheid zich niet moet bemoeien met Sinterklaas en Zwarte Piet. Laten we dat als burgers gewoon met elkaar oplossen. Wie het niet leuk vindt, doet er niet aan mee. En wie het wel leuk vindt, respecteren we ook. Alsjeblieft zeg, we hebben het over een kinderfeest…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *