VVD Lansingerland

Tot hier en niet verder: geen extra asielzoekers naar onze gemeente

De veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond waarin onze gemeente zit, is gevraagd vijfhonderd niet-gescreende vluchtelingen crisisnoodopvang van drie maanden tot een jaar te bieden. De VVD Lansingerland trekt hier een streep en is ertegen dat de gemeente zich aanbiedt als opvangplaats.

Wij hebben als VVD-fractie zonder aarzeling en met volle overtuiging ingestemd met crisisnoodopvang van vluchtelingen in Lansingerland. Als de rijksoverheid acuut in zijn maag zit met mensen die anders op straat zouden belanden, dan moet je als gemeente bereid zijn een helpende hand te bieden. Zélfs als het ook om ‘vluchtelingen’ tussen aanhalingstekens zou gaan, mensen die zich misschien in een onbezonnen avontuur hebben gestort en helemaal niet op de loop zijn voor oorlogsgeweld. De VVD is het ermee eens dat we een groep van zo’n tachtig mensen maximaal zes dagen een droog en warm onderkomen hebben geboden in een sporthal.

De VVD denkt ook constructief mee bij het plaatsen van zogenoemde statushouders in de gemeente. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. En of je dat nou wilt of niet, statushouders móét je opnemen in je gemeente. Zo kan Lansingerland volgend jaar zo’n honderdvijftig statushouders verwachten, die een huis, onderwijs en een uitkering nodig hebben. Wij hebben al ideeën aangedragen: 1) zet statushouders zo snel mogelijk aan het werk (de bijstand uit) en 2) bied ze desnoods containerwoningen aan (die comfortabeler zijn dan de naam doet vermoeden) zodat we ook de lokale woningzoekenden tenminste nog een kans op een woning gunnen.

Politieke vrijheid

Dus: crisisnoodopvang en statushouders prima. Maar daar zetten we dan ook wel een streep. Want er zitten nog veel meer vluchtelingen aan te komen. Lansingerland is een gemeente die genoeg heeft aan zijn eigen problemen. En eerlijk gezegd vinden we dat de Europese en nationale overheid maar moeten regelen dat er een einde komt aan de eindeloze stroom. In Zweden, decennialang het gedroomde land van Links Nederland, is de grens inmiddels bijna gesloten. Het land is het zat dat er een eindeloze stroom asielzoekers binnenkomt die maar wat graag gebruikmaakt van de riante voorzieningen – hoe kun je anders verklaren dat asielzoekers vanuit Duitsland oversteken naar Zweden? De politieke vrijheid in Zweden is niet groter dan die in Duitsland.

Laat ons in alle bescheidenheid terugkeren naar het gemeentelijke grondgebied, en de wereldproblemen even overlaten aan diegenen die ervoor gestudeerd hebben. De veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond waarin onze gemeente zit, is gevraagd vijfhonderd niet-gescreende vluchtelingen crisisnoodopvang van drie maanden tot een jaar (!) te bieden. Onze gemeente is niet verplicht daaraan deel te nemen. De VVD Lansingerland trekt hier een streep en is ertegen dat de gemeente zich aanbiedt als opvangplaats. Om dezelfde reden zijn wij tegen de eventuele vestiging van een AZC in Lansingerland. (Daar is trouwens, voor alle duidelijkheid, nog geen sprake van.)

Met de paplepel

Je kunt verwachten dat met de aanblijvende stroom na een paar maanden vanzelf de vraag komt om zo’n termijn te verlengen. Of een dringend beroep om het aantal opgevangen mensen tóch ‘tijdelijk’ wat te vergroten. 

Er zijn inmiddels talloze, schokkende incidenten geweest in asielzoekerscentra. Er vinden verkrachtingen plaats, Christelijke vluchtelingen worden bedreigd, er is onderling geweld tussen soennieten en sjiieten. Joden in Amstelveen zijn bang voor de komst van Syriërs van wie ze weten dat antisemitisme er van staatswege met de paplepel werd ingegoten. En het morele dieptepunt moet wel de import van zogenaamde kindbruiden zijn.

Betreurenswaardig

Heel eerlijk gezegd hebben wij gewoon geen zin in dit soort risico’s en problemen in onze gemeente. Wij respecteren dat andere inwoners en politieke partijen daar anders over denken. Wij respecteren dat in dezelfde mate als wij zouden willen dat óns standpunt gerespecteerd zou worden, in plaats van dat onze opvattingen als ‘onderbuikgevoelens’ worden afgedaan. Maar goed, het zij zo.

Het plan is nu om een dialoog met de inwoners aan te gaan. Wij vinden dat prima. Maar de PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben laten weten sowieso hun eigen lijn te volgen als er zich een meerderheid tegen opvang aandient. D66 meldde zelfs ongevraagd tegen een eventueel referendum te zijn. Tja, dan wordt de dialoog wel heel eenzijdig. Sterker, er dreigt een linkse monoloog. Wie immers tegen opvang is, krijgt te horen dat hij zich niet op ‘feiten’ baseert, ‘onderbuikgevoelens’ heeft en het allemaal niet begrijpt. Of zoals de hoofdredacteur van De Heraut dezer dagen meldde, vluchtelingen ‘verafschuwt’. Het zijn betreurenswaardige frames die gebruikt worden om andersdenkenden weg te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *