VVD Lansingerland

VVD wil dat asielzoekers aan het werk gaan

De VVD Lansingerland wil dat de gemeente bij het COA vraagt om asielzoekers die in de tuinbouw aan de slag kunnen. Veel vergunninghouders belanden nu nog in de bijstand.

Zoals bekend stijgt het aantal mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning die onderdak moeten krijgen. De oproep van de VVD komt nadat wethouder van Tatenhove heeft gezegd dat zij aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft gevraagd om gezinnen naar Lansingerland naar te sturen, aangezien Lansingerland volgens haar een gezinsgemeente is. 

“Lansingerland heeft geen gezinnen nodig, maar staat te springen om mensen die in de tuinbouw aan het werk kunnen”, stelt tuinbouw-woordvoerder Marie Louise Tabben (VVD). “Lansingerland is een tuinbouwgemeente en een economische groeier. In de Greenportvisie geven bedrijven aan personeel nodig te hebben. Waarom vraagt de wethouder niet aan het COA om vergunninghouders die in de tuinbouw aan de slag kunnen?”

Van de 70.000 asielzoekers die tussen 2000 en 2010 een verblijfsstatus hebben gekregen, had in 2014 nog niet de helft (46 procent) betaald werk. Dit ligt ruim onder het gemiddelde niveau arbeidsparticipatie. De overige asielzoekers moeten een beroep doen op bijstandsuitkeringen. Het lijkt de VVD Lansingerland daarom zinnig aan de vooraf te kijken of er een goede match te maken is tussen het in Lansingerland beschikbare werk en de asielzoekers met vergunning. Want een baan is nog steeds de beste garantie op een goed bestaan.

Klik hier voor de raadsvragen van de VVD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *