VVD Lansingerland

Op bezoek bij de tuinbouwtoppers in onze regio

Drie VVD kandidaten voor de Tweede Kamer afkomstig uit de Greenport Westland – Oostland hebben tuinbouwbedrijven bezocht en met de ondernemers gesproken over de uitdagingen en knelpunten van het agrarisch ondernemerschap.

Arne Weverling (nummer 29 en voormalig ondernemer en wethouder in gemeente Westland), Kathy Arends (links op de foto, nummer 58 en momenteel fractievoorzitter van VVD Lansingerland) en Laurine Bonnewits (nummer 76 en vicefractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten van Zuid Holland) brachten op vrijdag 17 februari een bezoek aan vier toonaangevende tuinbouwbedrijven. Wat zij al wisten werd nog eens bevestigd; de tuinbouw is een sector van grote economische en maatschappelijke waarde voor Nederland.

Bij Bunnik Plants in Bleiswijk werd duidelijk dat Nederland ook groot is in het kweken van potplanten. Familiebedrijf Bunnik teelt wekelijks honderdduizenden potplanten in allerlei soort en maten. Ook het bieden van toegevoegde waarde voor de grote retailers is een specialiteit. Van keramiek tot speciale verpakkingen.

Ook werd Anthura bezocht. Deze specialist in orchideeën en anthuriums doet wereldwijd zaken. Kracht van dit familiebedrijf is de eigen veredelingsafdeling die zorgt voor noviteiten. Het jonge plantmateriaal gaat naar 70 landen toe en honderden telers kweken wereldwijd de rassen van Anthura.

Vervolgens werd bij Cympha Orchideeën in Bleiswijk verteld wat de kracht is van kleine orchideeën. Op milieubewuste wijze en onder keurmerk gaan de prachtig gekleurde orchideeën de wereld in. Er wordt gebruikt gemaakt van restwarmte en ook is er een vernuftig rollenbaan systeem voor een efficiënte teelt.  

Tot slot brachten de liberale politici een bezoek aan So Natural in Moerkapelle. Dit bedrijf van de vijf gebroeders Smaal is de grootste kwekerij van potorchideeën ter wereld. Oorspronkelijk werd in 1959 gestart met de teelt van sla en tomaten. In 2004 werd de onderlinge samenwerking geïntensiveerd en schakelde men over op de teelt van orchideeën.

De VVD-politici kijken terug op een zeer interessante dag waarbij innovatief en duurzaam ondernemerschap centraal stond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *