VVD Lansingerland

Cameratoezicht in het veiligheidsplan

Door: Edwin Vervaet

Op 24 maart is er een beeldvormende avond over cameratoezicht gehouden. In 1,5 uur tijd zijn er 4 sprekers aan het woord geweest over de verschillende aspecten, waarmee je te maken krijgt als het gaat over de inzet van cameratoezicht. Deze beeldvormingsavond kwam mede tot stand op verzoek van ons duo-raadslid Edwin Vervaet.

De opening werd gedaan door Wouter Beijersbergen van Henegouwen. Hij is veiligheidsadviseur bij de gemeente Lansingerland en hij legde uit wat het doel van de avond is; meer informatie vergaren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van (mobiel) cameratoezicht in Lansingerland.

De ervaringen binnen de gemeente komen van onder andere het flexibel cameratoezicht dat 9 keer is ingezet samen met een particuliere meldkamer. De eerste keer was het een pilot op Koningsdag 2019. De laatste keer was dat met de afgelopen jaarwisseling. De gemeente heeft een enquête gehouden onder de inwoners en heeft daar positieve reacties op ontvangen.

Daarna volgde 3 sprekers te weten:

1) Rodney Haan van het CCV – Hij heeft het juridische kader toegelicht. Er zijn een flink aantal regels onderhevig aan de inzet van camera’s. Dat maakt het voor een niet al te grote gemeente moeilijker om gebruik te maken van cameratoezicht.

2) Sander Flight – organisatorisch en integraal camerabeleid. Wat wil je bereiken en hoe organiseer je het? Je kan het inzetten voor preventie, voor heterdaad en voor opsporing door opnames terug te kijken. Daarna geeft Sander een overzicht van de diverse camera’s die al in gebruik zijn binnen onze gemeente en dan blijkt dat er bijna in iedere straat wel een camera te vinden is. De grote vraag is wat wil je bereiken en hoe organiseer je het? 

3) Politie – inzet door de Gemeente Rotterdam en hun ervaringen. De politie maakt gebruik van een 24/7 operationeel centrum met 150 operators. De gemeente Rotterdam heeft meer dan 500 camera’s in Rotterdam, gedeeltes van Spijkenisse, Barendrecht, Vlaardingen en het CS Rotterdam. De beelden worden 14 dagen bewaard (wettelijke termijn is 30 dagen). In Rotterdam is het een integraal onderdeel van het veiligheidsplan met o.a. kentekencamera’s, dronedetectie en bodycam’s van politieagenten en BOA’s.

Na deze beeldvorming gaat de VVD blijven inzetten op cameratoezicht. De VVD wil graag dat cameratoezicht een integraal onderdeel wordt van het veiligheidsplan van Lansingerland en daar horen passende maatregelen bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *