VVD Lansingerland

“Frauderen loont niet in Lansingerland”

(Door: Marloes Draak)
Sinds maart is er nieuw beleid voor fraudebestrijding en kwaliteitsverbetering bij uitkeringen en zorgverlening in Lansingerland. Dit maakt de weg vrij voor wethouder Kathy Arends om misstanden voortvarend aan te pakken. Volgens VVD-gemeenteraadslid Marloes Draak is Lansingerland met dit beleid trendsetter en een inspiratiebron voor andere gemeenten.

Maatwerk

De meeste fraude rondom persoonsgebonden budgetten (PGB’s) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt gepleegd door zorgverleners of hun werkgevers, aldus raadslid Draak: “zij declareren teveel of leveren lagere kwaliteit zorg dan is afgesproken. Natuurlijk komt het ook voor dat een inwoner onterecht een uitkering ontvangt. De inwoner is zich hier niet altijd van bewust omdat de toekenningscriteria complex zijn. Het nieuwe beleid geeft de gemeente alle ruimte om maatwerk te leveren bij het terugvorderen van teveel betaalde uitkeringen. Daarmee voorkomt de gemeente dat inwoners verder in de problemen komen. Fraude is een misdrijf en wordt uiteraard stevig bestraft.”

Meer toezichthouders

Wethouder Kathy Arends is erg tevreden over het vastgestelde beleid: “vanaf nu kan Lansingerland meer toezichthouders werven en meer onderzoek doen naar onrechtmatigheden. Met meer toezicht verwachten we ook verbetering van de kwaliteit van de geleverde zorg. De kennis en aanpak delen we met de toezichthouders Participatiewet die zich richten op bijstandsuitkeringen zodat frauderen hiermee niet loont in Lansingerland. De hardwerkende inwoners van Nederland betalen de uitkeringen immers en met dat geld springen we zo zorgvuldig mogelijk om.”

Inspiratiebron

Lansingerland is een van de eerste gemeenten in Nederland met deze integrale aanpak voor toezicht en handhaving in het sociale domein, aldus Draak. “We zijn inmiddels een inspiratiebron voor andere gemeenten. We zijn trots op wethouder Arends dat zij het heeft aangedurfd om het voortouw te nemen. Bij de verkiezingen vorig jaar hebben we de aanpak van fraude en volledige terugvordering van onterecht betaalde uitkeringen beloofd. Deze belofte lossen we nu in!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *