VVD Lansingerland

Herontwikkeling maalderij Treurniet gaat gebeuren!

Het centrum van Berkel en Rodenrijs krijgt er een prachtige woningbouwlocatie bij, maar nog belangrijker dan dat wordt er een gebouw met grote historische waarde behouden. In de raadsvergadering van 30 september jl. heeft de voltallige raad ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan voor de maalderijlocatie die een transformatie naar woningbouw mogelijk maakt. Een aanloop die niet zonder slag of stoot is gegaan, maar er ligt een mooi plan van onze wethouder Kathy Arends, ontwikkelaar Batenburg en de familie Treurniet wat op steun van inwoners en bedrijven kan rekenen.

Al vele jaren wordt in de gemeente én raad gesproken over de herontwikkeling van deze locatie. Eén van de meest kenmerkende locaties van Berkel centrum en één van de mooiere overgebleven delen uit de rijke historie van het lint en de ontstaansgeschiedenis van Berkel centrum. De maalderij van Treurniet zit al sinds 1867 op deze locatie, maar het huidige gebouw is pas geplaatst na de brand van 1931. Toch was er de afgelopen jaren veel discussie over de herontwikkeling. Onder andere de bouwhoogtes, techniek op de veengrond, waterhuishouding en het bedrijf ernaast – slagerij De Rooij – noopten tot extra onderzoeken en wijzigingen aan het plan.

Al bij de inhoudelijke behandeling op 2 oktober 2018 vroeg daarom de VVD om samen op te trekken met bewoners, de familie Treurniet, de projectontwikkelaar en de slagerij om gezamenlijk te komen tot een herontwikkeling die recht doet aan de wensen van deze gemeente, die recht doet aan de woningbouwopgave en die recht doet aan het monument wat de maalderij echt kan worden. Fractievoorzitter Matthijs Machielse: “ik ben bijzonder tevreden over de uitkomst van de samenwerking van onze wethouder met haar team, de ontwikkelaar en alle belanghebbenden om dit besluit te realiseren. Een prachtig voorbeeld van hoe participatie, politiek en ontwikkeling hand-in-hand kunnen gaan.”

1 gedachte over “Herontwikkeling maalderij Treurniet gaat gebeuren!”

  1. Wat is het proces geweest om selectief met ontwikkelaar Batenburg te werken? Is er ook transparant ruimte geweest voor andere ontwikkelaars?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *